Metal Pedal is mijn nieuwste strip project. Het is een bundeling van meerdere ideeen die ik in de loop der jaren heb gehad. Sommige recent en andere ver in het verleden. Een van de ideeen was om een stille strip te maken en toch een verhaal kunnen vertellen aan de hand van plaatjes en met geen of zo min mogelijk tekst. Natuurlijk is er ook plaats voor geluidseffecten: POW! Een ander idee is om de digitale mogelijkheden te omarmen. Natuurlijk zou ik bepaalde elementen makkelijk kunnen kopieeren en plakken, maar daar zit geen uitdaging in. Maar... Ik kan wel de afbeelding van een boom als voorbeeld gebruiken en daar verschillende versies van maken. Zo krijg je achtergronden die bekend aanvoelen maar toch iets eigens hebben. Of ik kan juist wel exacte kopieen gebruiken. Hetzij voor komisch effect of... om aan te geven dat de held terug is op een eerder bezochte plek in het verhaal. Het hangt ervan af wat het verhaal nodig heeft.

Tijd is een kostbaar iets. De dagelijkse baan is prima en een noodzaak, maar er is nog atijd de diepgewortelde honger om creatief bezig te zijn. De meeste tijd in de trein tussen thuis en het kantoor besteed ik aan tekenen. Het begon met balpen schetsen, vooral om te blijven tekenen. Met het verstrekken van de tijd kwamen er mogelijkheden om meer te doen dan alleen schetsen en ik wilde mijn schetstijd graag gebruiken om deze mogelijkheden op te kunnen pakken. Het ging geleidelijk, in het begin was het schrijven, schetsen en het maken van thumbnails, maar steeds vaker tekende, inkte en kleurde ik ook het eindproduct. Werken aan Metal Pedal is de volgende stap. De laptop gaat mee in de trein en mee naar de draw club zodat ik direct aan het eindproduct kan werken.
En het gaat geweldig!

Het meeste van mijn stripwerk is gedaan in zwart en wit. Met deze strip verken ik gevoel voor kleur en tot nu toe is het erg leuk. Hoewel ik complimenten heb gehad voor mijn werk in zwart wit, meen ik dat het voor dit project niet zou werken. Bij deze komt het verhaal pas echt tot leven in kleur!

Een ander experiment is hoe de strip gelezen dient te worden. Het is belangrijk om goed te kijken naar de pagina nummers en de wegwijzers, vooral voor de verhalen die groter zullen zijn dan 1 pagina.

Hoe zal ik dit project aan de wereld presenteren? Ik zal dit jaar in ieder geval een tafel hebben bij twee strip evenementen in Nederland. De eerste is de Oost Nederlandse Stripboekenbeurs op 6 april 2019. De tweede is het Brabants Stripspektakel op 18 and 19 mei 2019 (samen met Tosca Hamel). Het idee is om A4 posters te verkopen met daarop 1 pagina strips van Metal Pedal.

We zullen zien waar de fiets strand... ;-)

Feroz